Zonnepanelen installeren: met welke kosten moet je rekening houden?

Gepubliceerd: 16-12-2017 15:38

Zonnepanelen installeren is over het algemeen een slimme investering die zich al na enkele jaren terugverdient. Maar welke kosten hangen er, buiten de installatie, nog aan zonnepanelen? Is er veel onderhoud nodig en zijn er onderdelen die regelmatig moeten worden vervangen?

Zonnepanelen zijn ideaal om de elektriciteitsfactuur te verlagen. Maar er zijn uiteraard wel kosten verbonden aan de installatie en het onderhoud. We zetten de verschillende kosten op een rij.

 

Installatie van zonnepanelen

De investering in zonnepanelen is een eenmalige kost. Van zodra de zonnepanelen geplaatst zijn en werken, begin je je investering al terug te verdienen. De kostprijs van de installatie hangt uiteraard af van de omvang en de kwaliteit van de panelen. Zo zijn polykristallijne zonnepanelen goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen – al is hun rendement ook wel lager. Let wel, installeer je zonnepanelen van een mindere kwaliteit, dan heb je er ook meer van nodig om de gewenste  hoeveelheid elektriciteit op te wekken.

 

De omvormer

Naast de zonnepanelen heb je ook een omvormer nodig. Die zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom, zodat deze gebruikt kan worden door huishoudelijke apparaten. De prijs van een omvormer is sterk gebonden aan het vermogen en daarmee de grootte van de installatie en kan variëren van 600 euro tot 2000 euro. Het ideale vermogen van de omvormer ligt tussen de 90% en de 110% van het piekvermogen van de zonnepanelen.

In tegenstelling tot de zonnepanelen, die gemiddeld 20 tot 25 jaar meegaan, is een omvormer na 10 jaar aan vervanging toe.

 

De terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe lang het duurt vooraleer je het volledige bedrag hebt gerecupereerd, hangt af van verschillende elementen:

  • het verbruik
  • het rendement van de installatie
  • de prijs van elektriciteit

 

Wil je meer weten over zonnepanelen? Neem contact op.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.