Hoe optimaal gebruikmaken van zonne-energie?

Gepubliceerd: 01-12-2017 15:33

De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Ze geeft ons licht, warmte en wie het slim aanpakt ook elektriciteit en warm water. In dit artikel overlopen we wat je kunt doen om het meeste uit zonne-energie te halen. We gaan in het bijzonder dieper in op het gebruik van de zonneboiler in combinatie met zonnepanelen.

Energiezuinigheid en schone energie zijn twee kernwoorden die voor elke architect en aannemer hoog aangestipt staan. Elk bouwproject vereist namelijk aandacht voor duurzame energiebronnen, waarvan zonne-energie een van de meest rendabele is. Om deze energie te benutten, bestaan er twee manieren: zonlicht omzetten naar elektriciteit of water verwarmen voor sanitair gebruik. Voor dat eerste proces heb je zonnepanelen nodig, voor het tweede een zonneboiler en zonnecollectoren.

 

Zonnepanelen: van zonlicht naar elektriciteit

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die het zonlicht opvangen en omzetten naar elektriciteit. De opgewekte stroom kan afgegeven worden aan het elektriciteitsnet, opgeslagen worden in een batterij of direct gebruikt worden in de woning.

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren: de kwaliteit van de panelen, de oriëntatie (zuidelijk is het best), de hellingsgraad van het dak (idealiter tussen 35 en 38 graden) en de omgeving (zo weinig mogelijk schaduw). De gemiddelde zonnepanelen in België produceren ongeveer 950 kWh in ideale omstandigheden. Ter vergelijking: landen waar de zon het hele jaar door schijnt (Australië, Israël, …), halen een rendement tussen 1500 en 1900 kWh.

Voldoen aan EPB-eisen: zonnepanelen

De zonneboiler en zonnecollectoren

Wil je je sanitair water met zonne-energie verwarmen, dan heb je zonnecollectoren en een zonneboiler nodig. De collectoren worden gemonteerd op een plat of hellend dak. Door deze collectoren vloeit een vloeistof die erg goed warmte van de zon opneemt en vasthoudt. Deze warmte kan overgedragen worden, waarna je ze kunt gebruiken voor sanitaire en verwarmingsdoeleinden. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers de volledige warmwaterproductie van een eengezinswoning aan. In de wintermaanden kan naverwarming noodzakelijk zijn.

Voldoen aan EPB-eisen: zonnecollectoren

Wil je meer weten over zonneboilers en zonnepanelen? Neem contact op.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.