Een BEN-woning bouwen? Deze maatregelen drukken je ecologische voetafdruk

Gepubliceerd: 27-11-2018 13:42

Een BEN-woning is een Bijna Energie Neutrale woning waarin we met bepaalde maatregelen en technieken proberen de warmtebehoefte zo laag mogelijk te houden. Hoe beter we daarin slagen, hoe minder we uiteindelijk voor onze energie zullen moeten betalen. Welke maatregelen leveren een BEN-woning op? Of met andere woorden, welke maatregelen drukken je ecologische voetafdruk? We leggen het hieronder even voor je uit.

Welke maatregelen leveren een BEN-woning op?

1 – Maak je woning zo luchtdicht mogelijk

Welke maatregelen leveren een BEN-woning op? Een eerste ecologische maatregel is meteen een structurele: werk je woning zo luchtdicht mogelijk af. Dat doe je door de vloerplaat, het dak en de gevel te isoleren én je woning te voorzien van hogerendementsbeglazing. Het luchtdichtverhaal is vooral van toepassing op die plaatsen waar de verschillende soorten isolatie met elkaar in aanraking komen. Dat komt vooral voor in de overgang van vloer naar muur, van muur naar dak, en bij de ramen. Dat zijn de plekken waar lucht en koude eventueel nog kunnen binnenraken. Die hoor je luchtdicht te maken met luchtdichtende materialen. De luchtdichtingssystemen van Belgaclima lenen zich hier perfect voor. Belgaclima heeft folies, tapes en sprays in het gamma. Welk product je gebruikt is afhankelijk van de soort plek die luchtdicht moet worden gemaakt.

Onze extra tip: isoleer niet te dik!

Je mag spreken van een BEN-woning zodra je een bepaald E-peil bereikt. Eén van de bepalende factoren daarbij is de graad van isolatie. Hoe meer isolatie je steekt, hoe hoger je E-score, maar dat kan leiden tot een te dikke isolatielaag. Vanaf een bepaalde isolatiedikte – zo vanaf 14 à 16 cm – heeft extra isolatie geen enkele zin meer. Alles wat extra boven op die 14 à 16 cm isolatie wordt geïsoleerd, is vanuit ecologisch standpunt onnodig. Vanaf dan investeer je beter in andere, relatief duurdere luchtdichtingssystemen waarmee je wel een hoger rendement kunt behalen. Dek in dat geval eventuele gaten af met luchtfolie. Blijf dus zeker geen isolatie bijsteken tot in het oneindige, alleen maar om een hoger E-peil te scoren. Heeft geen enkele zin. 

2 – Ventileer je woning voldoende

Welke maatregelen leveren een BEN-woning op? Ook de ventilatie heeft een grote invloed op de warmtebehoefte van een woning. Nieuwbouwwoningen maken we zo luchtdicht mogelijk, maar om een gezond binnenklimaat te hebben, moet je ook ventileren. Op het vlak van ventilatie leggen we vooral de nadruk op D-systemen of warmtewisselingssystemen die warmte recupereren. In tegenstelling tot vroeger laten we de warmte niet meer via de vensters naar buiten vliegen. Nu warmt de warme lucht die binnen in huis aanwezig is de koude lucht op die van buiten komt, met behulp van deze D-systemen. Deze ingenieuze warmtewisselingssystemen werken als volgt: de warme binnenlucht die naar buiten gaat verwarmt de koude buitenlucht die naar binnen komt. Woningen die gebruikmaken van een D-systeem of warmtewisselingssysteem hebben niet vaak extra energie nodig om te verwarmen.

3 –  Verwarm op de meest milieuvriendelijke manier

Uiteraard bepaalt ook het systeem van verwarmen de score van een BEN-woning. Wil je vooral ecologisch te werk gaan, dan kies je het best voor warmtepompen en gasketels. Vermijd elektriciteit, dat wordt trouwens ook het meest afgestraft.

4 – Wek de benodigde energie zelf op

Stel dat we alle bovenstaande maatregelen tot in de perfectie hebben uitgevoerd. Dan hebben we toch nog een beetje energie nodig, weliswaar een pak minder dan in andere woningen. Op welke milieuvriendelijke manier kunnen we die gaan opwekken? Het antwoord leidt regelrecht naar zonnepanelen en warmtepompen. Vroeger legden de mensen zoveel mogelijk zonnepanelen, want die werden enorm gesubsidieerd. Die subsidies zijn intussen echter verdwenen als sneeuw voor de zon. Nu wordt er vooral gekeken naar het verbruik van een gezin, welke energie het gezin nodig heeft, hoe energieneutraal de woning is. Afhankelijk van de antwoorden op die vragen beslissen we hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. We bouwen dus meer en meer op maat van de noden van de mensen.

 

Hebben we je vraag Welke maatregelen leveren een BEN-woning op goed genoeg beantwoord? Heb je nog meer vragen? Neem zeker contact op met het team specialisten van Hermans-Vermeulen.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.