Hoe kan ik mijn woning duurzaam verwarmen?

Gepubliceerd: 14-12-2018 13:45

Je stelt jezelf de vraag: Hoe kan ik mijn woning duurzaam verwarmen? Door te kiezen voor een combinatie van zonneboiler met warmtepomp. Met een zonneboiler put je warmte uit de straling in de lucht, en die is tot op de dag van vandaag nog altijd volledig gratis. Je hebt daarvoor zelfs niet meteen direct zonlicht nodig. Ook bij een (licht) bewolkte hemel is de zonnestraling in de lucht nog ruim voldoende. Die straling heeft dan uiteraard niet dezelfde intensiteit en sterkte als bij helder weer, maar zelfs dan haalt de zonneboiler nog gemakkelijk temperaturen van 40° C. Die temperatuur is net iets te gering om genoeg energie te leveren voor een paar opeenvolgende douches, maar volstaat voor de vloerverwarming. En dat is toch al een enorme meerwaarde.

Zonneboiler levert gratis energie op

Mensen onderschatten de capaciteit van een zonneboiler maar al te vaak. Velen weten zelfs niet dat een zonneboiler genoeg energie kan opleveren om de warmtepomp te doen draaien. Veelal wordt er bij een warmtepomp teruggevallen op een elektrische weerstand voor het sanitair, maar dat is niet altijd nodig. Met een zonneboiler maak je het verwarmingssysteem meteen een stuk efficiënter. Je vermindert er het aantal draaiuren mee én de energie die daarvoor nodig is. Een zonneboiler verbruikt bovendien nagenoeg niets, en alle energie die eruit komt is zo goed als gratis. Deze techniek is bovendien zeer betaalbaar, zeker in een lage-energiewoning, én de terugverdientermijn is zeer positief. Bij renovatie komt er iets meer rekenwerk kijken.

Hoe kan ik mijn woning duurzaam verwarmen?

In een nulenergiewoning zien we vaak een combinatie opduiken van een warmtepomp met een zonneboiler. Extra zonnepanelen bezorgen dat kleine beetje energie dat nodig is om de warmtepomp te doen draaien. Gratis energie bovendien, want voor zonlicht hoef je niet te betalen. Als je een zonneboiler hebt geïnstalleerd én een warmtepomp én zonnepanelen, dan beschik je meteen over een energieneutraal huis. De vroegere passieve woning. De zonneboiler zal ervoor zorgen dat de warmtepomp minder vaak moet draaien en dus minder elektriciteit nodig heeft. Zonnepanelen op hun beurt zorgen dan weer voor het kleine beetje elektriciteit dat nodig is om de warmtepomp aan het werk te zetten.

Ideale combinatie: zonneboiler en warmtepomp

Elke individuele verwarmingstechniek heeft zijn nut en brengt op. Maar als je erin slaagt verschillende technieken te combineren, bereik je de meest ideale situatie. Niet iedereen kan echter alles in één keer betalen. Vloerverwarming en convectoren zijn essentieel, en die combineer je het best met de nieuwste manieren om temperatuur te genereren. Als je nu een woning bouwt en nog steeds kiest voor een hogetemperatuurverwarming – de oudere klassieke methode dus – kun je later niet meer overschakelen naar de nieuwere, meer duurzame en ecologische methodes. Je betaalt dus beter een beetje meer bij je nieuwbouw, je plukt er in ieder geval meteen de vruchten van.

Mooie terugverdientermijnen

De combinatie van een warmtepomp met een zonneboiler levert een mooie terugverdientermijn op. Een zonneboiler op zich is trouwens niet eens zo duur, zeker als je in overweging neemt dat je er tot zeven maanden per jaar al je sanitaire behoeftes mee voldoet. Enkel in de winterperiode moet je een beroep doen op extra energie. Met de terugverdientermijn zit het dus goed, maar ook weer niet altijd. Is er in een woning een hogetemperatuurverwarming voorzien met een gasketel, dan blijkt de terugverdientermijn van een zonneboiler minder positief. Een algemeen antwoord op de vraag Hoe kan ik mijn woning duurzaam verwarmen is er dus niet. Het ideale antwoord is er altijd een op maat van de bewoners. We starten altijd met de vragen: wat is de behoefte, wat zijn de budgetten en wat kunnen we ermee realiseren. Vragen? Onze technische adviseurs helpen je graag.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.