Kelder waterdicht maken? Zo ga je te werk

Gepubliceerd: 15-11-2018 17:07

Hoe maak je een kelder waterdicht? Om een kelder waterdicht te maken bestaan er verschillende methoden. De methode die je uiteindelijk kiest is afhankelijk van de plek waar en hoe het water in de kelder komt. Hieronder geven we een woordje uitleg bij de verschillende methodes om je betonnen kelder waterdicht te maken.

Hoe maak je een kelder waterdicht?

Zie je de stenen door het beton heen zitten? Dan moet je niet ver zoeken naar de oorzaak van water in de kelder. Die plek hoor je uiteraard zo vlug mogelijk te dichten. Hoe ga je daarvoor te werk? Je smeert het best een RM fiber op het beton om het oppervlak gelijk te maken. RM fiber is een vezelversterkend product van De Neef. Voor de afwerking gebruik je een Omnitek® Deco. Deze sterke mortel is zeer stabiel, gebaseerd op cement en is uitermate geschikt om oppervlakken in beton te egaliseren en af te werken.

Water door de betonnen vloerplaat?

Komt er water door de betonnen vloerplaat? Dat verhelp je met een Impercem 10 HB. Eerst schuur je het beton wat op, vervolgens bevochtig je het een beetje en smeer je er de Impercem 10 HB op. Zodra je dit cementgebonden product op het beton spuit of aanbrengt met een borstel, krijg je een coating die het water tegenhoudt. Je kunt het product ook gebruiken om krimpscheuren in de muur op te vullen. Let er in de kelder wel op dat je de hechting tussen de vloerplaat en de muur extra behandelt met een vezelversterkend product. Extra versteviging en bescherming is nodig, omdat die plaats vaker onderhevig is aan schade en barsten. Een goed product daarvoor is de RM fiber van De Neef. Breng het product aan in de hoek, zorg dat het een beetje bol staat, en zet daar opnieuw een Impercem 10 HB-laag op.

Scheuren in muren

Zit er een grote scheur of gat in de muur? Dan kun je het doorsijpelend water tegenhouden door het gat op te vullen met Aquatek Plug, alweer een product van De Neef. Eerst zetten we er de Aquatek Plus XF op, dan de gewone Aquatek Plug. Aquatek Plus XF wordt binnen de 30 seconden hard, de andere binnen de 3 minuten. Ook deze producten zijn cementgebonden, je maakt ze aan en vult de gaten er gemakkelijk en efficiënt mee op. Als je vochtplekken ziet op een gemetste muur, dan haal je de bepleistering en de cementering eraf, en zet je er een nieuwe cementering op samen met een laag Impercem 10 HB.

Hoe maak je een kelder waterdicht? Voorkom water aan de buitenzijde

Hoe maak je een kelder waterdicht? De beste oplossing is uiteraard meteen water in de kelder te vermijden. Je doet dat door de buitenkant van de kelder aan te pakken en die af te dichten tegen bodemvochtigheid. Een goede oplossing daarvoor is Labuthix aan te brengen op een plaats net onder het maaiveld. Met deze flexibele coating van De Neef maak je je betonnen kelder aan de buitenkant meteen honderd procent waterdicht. Je zet het product vast met een borstel of een rol en je kan het ook verspuiten.

Kunnen we je helpen?

Heb je nog meer vragen bij de basisvraag Hoe maak je een kelder waterdicht? Neem contact met ons op. We geven je graag meer informatie.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.