Waarop letten bij het kiezen van voegmortel?

Gepubliceerd: 18-01-2018 14:19

De voeg is bepalend voor de uitstraling van de gevel. Daarom is het belangrijk dat er voldoende aandacht aan besteed wordt. Niet alleen de kleur maar ook de samenstelling is cruciaal. In dit artikel overlopen we de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van voegmortel.

 

Voegen met een zelfbereide voegmortel

Werk je met een zelfbereide voegmortel, dan is de samenstelling van groot belang. Meet alles zorgvuldig af en hou rekening met de volgende verhoudingen: één deel wit cement en één deel schepkalk voor zes delen scherp zand.

Voor de kleur is het gekozen zandtype bepalend. Rijnzand geeft een grijze kleur, duinzand een crèmekleur en witzand een witte kleur. Wil je een dieper gekleurde voeg? Dan is een kant-en-klare voegmortel aangewezen.

 

Voegen met een kant-en-klare fabrieksmortel

Fabrieksmortels bestaan meestal uit kalksteen, kalk, minerale kleurstoffen, kwartskorrels, vochtwerende producten en wit cement. Het voordeel van een dergelijke droge voegmortel is de kleurconsistentie. Het is wel belangrijk dat je de bereidingswijze beschreven op de verpakking goed opvolgt. Afhankelijk van de diepte van de voegen kom je met een zak voegmortel van 25 kg toe voor 5 tot 10 vierkante meter.

 

Tip: wil je de gevel meer benadrukken, kies dan een lichtere voegtint.

 

Vraag een proefstaal

Afhankelijk van het gekozen steenformaat bestaat de gevel uit 10 tot 20 procent aan voegen. Dat is een gigantische oppervlakte en dus reden te meer om bij de keuze van de voeg niet over één nacht ijs te gaan. Denk je de juiste voegmortel te hebben gevonden? Vraag dan een staal aan of probeer een proefstuk te voegen, alvorens het geheel af te werken. Voldoet het resultaat niet, dan kun je nog altijd een andere voegmortel gebruiken.

 

De voegloze gevel

Veel moderne gevels beogen een puur steeneffect. In zo’n geval is de voeg een storend element. Daarom kiezen meer en meer bouwheren en architecten voor een voegloze gevel. Er zijn drie manieren om voegloos te metselen:

  • metselen met dunmortel (voegdikte van 4 tot 8 mm)
  • verlijmen (voegdikte van 3 tot 6 mm)
  • traditioneel metselwerk met speciale baksteen (voegdikte van 3 tot 6 mm)

 

Heb je nog vragen of wil je voegmortel kopen? Neem contact op

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.