Wat zijn de voordelen van een droog vloerverwarmingssysteem

Gepubliceerd: 22-02-2018 14:46

Bij vloerverwarming maken we een onderscheid tussen natte en droge systemen. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen beide en waarom het droge systeem aan een sterke opmars bezig is.

 

Het verschil tussen een nat en een droog vloerverwarmingssysteem

De droge vloerverwarmingssystemen winnen de laatste jaren aan populariteit. En dat hoeft niet te verbazen. Er zijn heel wat voordelen aan verbonden.

 

Bij het natte systeem worden de buizen rechtstreeks in de natte chapelaag gelegd. Bij het droge systeem plaatst men de buizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. Die voorkomen warmteverlies naar beneden en maken het eenvoudiger om de verwarmingsbuizen op regelmatige afstand van elkaar te leggen.

 

Dit alles resulteert in een vluggere warmteafgifte en -verspreiding. Met andere woorden: de ruimte is sneller warm én de keteltemperatuur blijft een stuk lager, wat het risico op barsten in de chape verkleint én bovendien zuiniger is.

 

Opbouwhoogte beperkt bij droog systeem

Kies je voor een nat systeem, dan is een opbouwhoogte vereist van ongeveer 20 centimeter. Bij een droog systeem volstaat 15 centimeter. Daardoor is het droge systeem ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten, waar doorgaans geen 20 centimeter mogelijk is. Het verschil in opbouwhoogte is te wijten aan het feit dat in het natte systeem de verwarmingsbuizen op de vloerisolatie liggen, terwijl ze bij het droge systeem er net in verwerkt worden.

 

Bij het natte systeem worden op de vloerplaat of welfsels de sanitaire en elektrische leidingen geplaatst en uitgevuld met een egalisatielaag (5 cm). Hierop komt de nodige vloerisolatie (5 cm) en de vloerverwarming met de chapelaag (6-8 cm). Tot slot wordt de vloerbedekking geplaatst (2 cm).

 

Wens je meer informatie over droge en natte vloerverwarmingssystemen? Contacteer onze experts

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.