De impact van ventilatie op het e-peil

Gepubliceerd: 06-03-2018 14:50

Niet alleen thermische isolatie heeft een impact op het energieverlies van een woning. Ook ventilatie is cruciaal. In dit artikel bekijken we hoe een ventilatiesysteem energieverspilling kan tegengaan en dus een positieve invloed heeft op het e-peil.

 

Het e-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Met andere woorden: hoe lager het e-peil, hoe energiezuiniger de woning.

 

De link tussen het e-peil en ventilatie

Maar wat heeft het e-peil te maken met ventilatie? Heel wat, zo blijkt. Zonder een bewust ventilatiesysteem verliest een woning ongecontroleerd warme lucht. Bovendien stroomt er ook koude lucht naar binnen, die op zijn beurt verwarmd moet worden. Een kwalitatief ventilatiesysteem optimaliseert dat proces en is gaat daarbij zo energiezuinig mogelijk te werk.

 

Hoe?

 

Gecontroleerd aanzuigen van buitenlucht

Door gecontroleerde hoeveelheden buitenlucht naar binnen te zuigen, zodat het ventilatieverlies (het energieverlies dat gepaard gaat met ventileren) beperkt blijft. Hoe meer controle we hebben over de hoeveelheid lucht die binnenstroomt, hoe kleiner het energieverlies. Als het koud is, zal het systeem bijvoorbeeld minder lucht van buiten aanzuigen om zo het ventilatieverlies te beperken.

 

Minimaal elektriciteitsverbruik ventilatoren

Om te verluchten zijn uiteraard ook ventilatoren nodig. Die werken mechanisch en verbruiken dus energie (elektriciteit). Een kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem heeft slechts een beperkt verbruik.

 

Warmterecuperatie door ventilatie

Bovendien gaat een hoogwaardig ventilatiesysteem ook warmte recupereren. De koude buitenlucht wordt opgewarmd met de warmte die het systeem recupereert van de ‘vuile’ binnenlucht. Op die manier ontstaat een energiezuinig proces dat een positieve invloed heeft op de energieprestatie van de woning.

 

Heb je nog meer vragen over ventilatie en de impact op de EPB-eisen en het e-peil? Vraag raad aan onze experts

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.