Vochtige muren injecteren? Zo pak je het aan

Gepubliceerd: 20-03-2018 14:35

Vocht in de muren is een hardnekkig probleem dat kan leiden tot heel wat schade, zoals loskomend behang, afbrokkelend pleisterwerk en schimmel. Daarom is het van groot belang dat niet de symptomen, maar wel de grond van de zaak efficiënt wordt aangepakt. En dat is in heel wat gevallen opstijgend vocht. Een vochtwerende injectie is dan de geknipte oplossing. Je leest er hier alles over.

 

Wat is opstijgend vocht?

Vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben: condensatie, een lek, doorslag van regen, … Bij oudere woningen gaat het echter meestal om opstijgend vocht. Door het ontbreken van een waterkerende laag in de woning komt het grondwater rechtstreeks in contact met de muren. Die zuigen het water op, waardoor de muur op een bepaald moment verzadigd raakt.

 

Het water tast alles aan wat het op zijn weg tegenkomt. Het zal ook steeds hoger kruipen en uiteindelijk boven de vloer zichtbaar worden. Behangpapier, plinten, maar ook pleisterwerk en zelfs stenen moeten er op de lange duur aan geloven.

 

Hoe de vochtwerende oplossing injecteren?

De beste manier om opstijgend vocht te behandelen is door een vochtwerende oplossing onder lage druk in de muur te spuiten. Daarvoor boor je eerst gaten langs de muurvoeten op een hoogte van ongeveer een halve meter. Zorg voor gaten van maximaal 20 mm en probeer ze niet kleiner te maken dan 14 mm. Het is ook belangrijk dat de gaten niet dieper dan twee derde van de muurdikte zijn én dat je boort onder een hoek van 10 tot 30 graden. Zo kan het vochtwerend middel naar beneden sijpelen.

 

Door de volledige metsellaag te verzadigen met het waterdichte product vullen alle poriën van de bakstenen en het metselwerk zich. Op die manier verkrijg je een ondoordringbaar vochtscherm.

 

Hou rekening met niveauverschillen?

Het injecteren van het vochtwerend product moet op de juiste hoogte gebeuren. Hou er rekening mee dat de nulpas van een rijhuis of halfopen woning niet altijd gelijk loopt met die van de buren. Als de omliggende niveaus hoger liggen dan de vloerpas, injecteer dan iets hoger.

 

Heb je nog vragen over het injecteren van vochtige muren? Neem contact met ons op

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.