Dit zijn de EPB-eisen voor nieuwbouw in 2018

Gepubliceerd: 11-04-2018 14:47

De EPB-eisen verstrengen elk jaar. Dat is in 2018 niet anders. Met de invoering van het S-peil komt de nadruk te liggen op thermische isolatie en ventilatie. En uiteraard neemt ook het aandeel hernieuwbare energie hand over hand toe. In dit artikel overlopen we de belangrijkste wijzigingen voor 2018.

 

Elk gebouw in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd moet aan bepaalde energienormen voldoen. Deze EPP-eisen, waarbij EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat, zijn de voorbije jaren een stuk strenger geworden en zullen dat ook in de toekomst blijven doen. Zo wil men tegen 2021 dat alle nieuwe gebouwen ‘bijna-energieneutraal’ gebouwd worden.

 

De EPB-normen voor 2018

Maar zover zijn we dus nog niet. Voor 2018 is de norm nog iets soepeler. Dit zijn de voornaamste wijzigingen:

 

  • de invoer van het S-peil voor woongebouwen
  • de K-peileis en de eis op de netto energiebehoefte voor verwarming vervallen voor woongebouwen en worden vervangen door het S-peil
  • strengere E-peileis, namelijk E40 voor woongebouwen
  • ingrijpende energetische renovaties van woningen en niet-residentiële gebouwen moeten meer dan 15 kWh/m² aan hernieuwbare energie voorzien.

 

Het belang van thermische isolatie en ventilatie

Algemeen zien we dat het belang van thermische isolatie en ventilatie  sterk toeneemt. Het S-peil geeft de zuivere isolatie- en ventilatiewaarde weer van de schil van een woning (muren, ramen, dak,…). Sinds januari 2018 moet S31 behaald worden, tegen 2021 wordt dat S28.

 

Om energieverspilling tegen te gaan is ventilatie en het beperkten van het risico op oververhitting een must. Bij renovatie moeten alle droge ruimtes voorzien zijn van toevoeropeningen, alle natte ruimtes moeten voorzien zijn van een afvoersysteem. Bij nieuwbouw moet een volwaardig ventilatiesysteem aanwezig zijn.

 

Vragen over de EPB-eisen?

Onze EPB-specialisten staan je graag te woord. Neem vandaag nog contact op

link naar artikel S-peil

link naar volgend artikel

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.