Om aan de hedendaagse EPB-normen te voldoen, is een performant ventilatiesysteem noodzakelijk in een nieuwbouwwoning. Extra aandacht voor de luchtcirculatie is namelijk essentieel in een goed geïsoleerde woning. Maar wat zijn de verschillende mogelijkheden en wat is de impact op de energieprestatie?
Luchtcirculatie gaat steeds van de droge naar de natte ruimten in een nieuwbouwwoning. In de natte ruimten, zoals de badkamer, wordt de lucht afgevoerd. We onderscheiden vier verschillende ventilatiesystemen, naargelang de aan- en afvoer mechanisch of natuurlijk gebeurt.
Bij ventilatiesysteem A gebeurt de ventilatie volledig op natuurlijke wijze. De lucht komt de woning binnen via regelbare toevoeropeningen in ramen, muren of het dak. In de natte ruimten verdwijnt de lucht opnieuw via regelbare openingen. Omdat er geen regelbaarheid is wat betreft toevoer en afvoer wordt dit systeem, door de negatieve impact op de energiezuinigheid van een gebouw, niet meer gebruikt in moderne nieuwbouwwoningen.
In systeem B vindt de toevoer van lucht mechanisch plaats met behulp van ventilatoren, de afvoer gebeurt op natuurlijke wijze. Ook dit systeem wordt niet meer toegepast vanwege een negatieve impact op de energiezuinigheid van de woning.
Bij ventilatiesysteem C gebeurt de toevoer natuurlijk, de afvoer gebeurt mechanisch via afvoeropeningen met extractieventielen in de natte ruimten. Binnen het C-systeem is er een categorie vraaggestuurde ventilatie (C+). De afvoer gebeurt in dat geval op een gecontroleerde manier via ingebouwde vocht-, warmte- en bewegingssensoren. Dit systeem wordt vaak gebruikt in nieuwbouw.
Systeem D is dé standaard voor huidige nieuwbouwwoningen. Zowel de aan- als afvoer van lucht gebeurt mechanisch. Het systeem is volledig regelbaar waardoor je een perfect evenwicht kunt creëren tussen aan- en afvoer van lucht. Om die reden wordt systeem D ook wel eens balansventilatie genoemd.
Wil je meer weten over ventilatiesystemen? Schrijf je in op een van onze opleidingen.