Ventilatiematerialen: dit heb je nodig voor een systeem C+ of D

Gepubliceerd: 16-10-2017 14:58

Welk ventilatiesysteem je ook kiest, de juiste materiaalkeuze is erg belangrijk. Kies altijd kwaliteitsmaterialen, want bij defect achteraf is herstel vaak een bijzonder lastige klus – de buizen zitten namelijk vaak ingewerkt in het chapewerk. In dit artikel sommen we op welke materialen je precies nodig hebt om kwaliteitswerk af te leveren.

 

Gegalvaniseerde of kunststof buizen

Werk je met gegalvaniseerde buizen, dan kies je voor één buis die door verschillende kamers gaat waarop aftakkingen worden gemaakt. Een alternatief is een punt-tot-puntsysteem met kunststof buizen. Een belangrijk voordeel van dit systeem is dat je hiermee elke buis apart kunt reinigen. Kies wel voor een voldoende ruime diameter.

 

Roosters voor aan- en afvoer

Er bestaan heel wat roostermodellen voor de aan- en afvoer van lucht. Welke het mooiste is, is een kwestie van smaak. De meest gebruikte roosters zijn rond, maar ook vierkante afdekroosters zijn mogelijk. Ze komen mooi tot hun recht in combinatie met vierkante spotverlichting of als de rooster op gelijke afstanden van de hoek geplaatst is. Staat je toevoer- of afvoerbuis niet centraal ten opzichte van de hoek? Dan kies je beter voor ronde ventilatieroosters. Bovendien kan je kiezen tussen witte of inoxe roosters.

Denk er ook aan dat elke natte ruimte een afvoer nodig heeft. Daartegenover moet er invoer zijn van verse lucht in een droge ruimte, zoals de woonkamer.

 

Ventilatie-unit voor systeem D of C+

Kies je voor C+ of D, dan heb je uiteraard een mechanische unit nodig die voor de aan- en afvoer van lucht zorgt. Je kunt kiezen uit een unit met of zonder inwendige warmtewisselaar. Daarnaast bestaat er ook nog een systeem met warmtewinning. De buitenlucht wordt in dat geval variabel aangevoerd via een maximaal 50 meter lange buis die op 2 meter diepte in de grond zit. Op die manier wordt de lucht in de winter opgewarmd en in de zomer afgekoeld voor ze in de woning wordt geblazen.

 

Wil je meer weten over ventilatie en de verschillende materialen? Schrijf je in voor onze cursussen voor architecten. Of kom langs in onze winkel voor deskundige uitleg en kies uit ons ruim assortiment ventilatiematerialen.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.