Spouwmuurisolatie plaatsen: zo ga je te werk

Gepubliceerd: 01-11-2017 15:03

Spouwmuurisolatie verhoogt de energieprestatie van een woning gevoelig. Bij nieuwbouw is spouwmuurisolatie verplicht, oudere gebouwen hebben vaak geen isolatie in de spouwen. In dat geval is na-isoleren aan de orde. In dit artikel gaan we dieper in op de gebruikte isolatiematerialen en de zaken waar je op moet letten bij het vullen van spouwmuren.

 

Materiaalkeuze: glaswol, steenwol, EPS of PUR

Om een spouwmuur te vullen zijn vier isolatiematerialen gangbaar: glaswol, steenwol, EPS-parels en PUR.

  • Glaswol in vlokken is goedkoop, heeft een hoge isolatiewaarde en is brandveilig.
  • Steenwol is vergelijkbaar met glaswol. De isolatiewaarde ligt iets lager, maar steenwol is ook geluidwerend. Het is wel een stuk duurder.
  • EPS-parels zijn witte, zilvergrijze of zwarte polystyreen korrels. De kwaliteit van de korrels varieert van HR++ tot HR, waarbij de HR++-parels de hoogste isolatiewaarde hebben. De meeste EPS-parels scoren op geluidsisolatie en brandveiligheid lager dan glas- en steenwol. EPS is wel milieuvriendelijk en vochtregulerend.
  • PUR-spouwmuurisolatie heeft het HR++label en scoort vooral hoog op vochtwering en kierafdichting. Het is wel moeilijk te recycleren en bevat enkel ongezonde bestanddelen.

 

Tape het isolatiemateriaal goed af

Wat je ook verkiest, het isolatiemateriaal moet steeds afgeplakt worden – iets wat vaak vergeten wordt. Grijze aluminium tape komt in aanmerking, maar die komt na verloop van tijd los. Beter is Belga-tape: die is van uitstekende kwaliteit en blijft goed vastzitten.

 

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Over het algemeen is spouwmuurisolatie een slimme investering met een redelijke terugverdientijd – tussen de 1,5 en 4 jaar voor de gemiddelde woning. Bovendien is de overheid ook gul met subsidies voor wie zijn woning extra wil isoleren. Voor het na-isoleren van de spouwmuren is een subsidie van 6 euro per vierkante meter mogelijk. De aanvraag gebeurt bij de netbeheerder (Infrax of Eandis).

 

Ben je op zoek naar isolatiemateriaal voor spouwmuren? Neem een kijkje op onze website.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.