Het onderhoud van zonnepanelen: hiermee moet je rekening houden

Gepubliceerd: 16-11-2017 15:13

Om het rendement van zonnepanelen maximaal te houden, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Bladeren, mos en vuil hebben namelijk een erg negatief effect op de prestatie. In dit artikel leggen we uit hoe je het best te werk gaat en waar je op moet letten.

 

Hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen?

Hoe vaak je zonnepanelen moet reinigen, is vooral afhankelijk van de locatie. Staan er veel bomen in de buurt van de woning, dan zien zonnepanelen over het algemeen meer af. Vallende bladeren, uitwerpselen van vogels en ander vuil vermindert de efficiëntie snel. In dat geval is een jaarlijkse reinigingsbeurt noodzakelijk. Voor zonnepanelen die in een meer open omgeving staan, volstaat een reiniging om de twee tot vijf jaar.

Let op, te vaak reinigen is ook niet goed. Dan bestaat het risico op krasvorming op de coating, waardoor vuil zich sneller kan vasthechten. En dat tast dan weer het rendement van de panelen aan. Een goed evenwicht vinden is dus heel belangrijk.

 

Zonnepanelen onderhouden, zo ga je te werk

Voor de reiniging van zonnepanelen gebruik je het best warm water met een speciaal voor zonnepanelen gemaakt schoonmaakproduct. Een allesreiniger, groene zeep of schuur- en glansmiddelen zijn uit den boze. Ze beschadigen de coating onherroepelijk. Ga dus steeds voorzichtig te werk. Vaak volstaat een degelijke spoelbeurt met de tuinslang om het meeste vuil te verwijderen.

 

Checklist voor het onderhoud van je zonnepanelen

Hieronder volgen enkele zaken waar je op moet letten wanneer je je zonnepanelen inspecteert:

  • Zijn de grondprofielen nog mooi uitgelijnd?
  • Zitten de kokers onder de profielen goed vast?
  • Zijn er beschermrubbers aanwezig onder de kokers, stenen of trapeziumprofielen?
  • Zijn er overal midden- en eindklemmen aanwezig en zijn ze mooi aangedraaid?
  • Liggen er nergens kabels of connectoren in stilstaand water?
  • Zijn alle kabels mooi opgebonden onder de panelen?
  • Is er voor elke kabelgoot een deksel voorzien?
  • Zijn de zonnepanelen proper?
  • Is er ergens roestvorming?

 

Als je bovenstaande lijst jaarlijks doorloopt, en eventuele tekortkomingen oplost, dan halen je zonnepanelen jaar na jaar een optimaal rendement.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.