Pleisteren onder de waterkering: go of no go?

Gepubliceerd: 15-10-2018 17:06

De waterkering bevindt zich altijd net iets boven de grond. Een waterkering zorgt ervoor dat het bodemvocht, het opstijgende grondwater dus, niet naar boven kan en dus niet in de muren kan doordringen. Die waterkering kun je op verschillende manieren plaatsen, maar meestal wordt een rubberen flap tussen de stenen gestopt, een paar centimeter boven de bodem. Nieuwe huizen hebben sowieso een waterkering. In oudere huizen kan dat wel eens anders zijn. Mag je pleisteren onder de waterkering? Die vraag kunnen we duidelijk beantwoorden met een no go: niet doen dus.

Pleisteren onder de waterkering? Niet doen. Nooit.

De waterkering bevindt zich altijd een paar centimeter boven de grond. Dat is ook meteen de reden waarom er in de meeste huizen plinten staan onderaan op de muur. Een plint is doorgaans 5 à 7 centimeter hoog. En het stuk dat achter de plint verborgen zit, is waarschijnlijk gewoon bloot. De waterkering zit altijd zowat halverwege de plint. Tot daar zal het opstijgend vocht komen, en daar kan het ook naar buiten, door die blote muur. Die plek moet je dus niet bepleisteren, want daar heeft het water de kans naar buiten te komen zonder schade aan te richten. Onze raad aan elke vakman: laat de bepleistering nooit maar dan ook nooit in contact komen met de waterkering, want dan creëer je een koudebrug. En dat is de oorzaak bij uitstek van schimmel en natte plekken. 

Plinten makkelijk wegnemen bij problemen

Die plinten mogen in alle soorten materialen, hout, steentjes, tegeltjes. Plinten hebben bijna altijd een louter decoratieve functie. Van de tegels die overblijven kan je plinten maken zodat je een mooie overgang hebt tussen vloer en muur. Is er iets fout aan de waterkering, dan is het gemakkelijk om een plint weg te nemen en het probleem te verhelpen. Om het opstijgend grondwater tegen te houden zijn er trouwens een aantal systemen op de markt. Zo kan je de muur injecteren met Rubio dry fill, een soort vloeibaar hars dat hard wordt zodra het is ingespoten. Vervolgens houdt het alle grondwater tegen. Oplossingen achteraf zijn er altijd, maar voorkomen is altijd beter.

Meer informatie nodig over pleisteren onder de waterkering?

Neem gerust contact met ons op als je nog meer vragen hebt over het al dan niet pleisteren onder de waterkering. De specialisten van Hermans-Vermeulen staan tot je dienst om je bij te staan met raad en daad.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.