Onze oplossingen voor de isolatieschaarste? XPS en EPS

Gepubliceerd: 16-08-2017 14:07

Nog zeker tot en met volgend jaar zijn er onvoldoende PUR- en PIR-platen om heel de bouwsector te voorzien. De schaarste is het gevolg van een aantal incidenten bij enkele belangrijke producenten. Gelukkig zijn er alternatieven voorhanden, namelijk XPS en EPS. We gaan er in dit blogartikel dieper op in.

Eind 2016 vonden er een reeks incidenten plaats op enkele belangrijke productiesites van PUR- en PIR-platen. De explosie en brand op de site van BASF in Ludwigshafen, waarbij 3 doden en 30 gewonden vielen, is wellicht de bekendste. Het gevolg: het aanbod van de veelgebruikte isolatiematerialen slinkte en de prijs nam toe. Ook vandaag zijn de gevolgen voelbaar voor de meeste aannemers en architecten. Gelukkig zijn er met XPS en EPS twee waardige (en goedkope) vervangers op de markt.

 

Geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystereen: kenmerken

XPS of geëxtrudeerd polystereen, wordt veelal gebruikt bij dakisolatie. EPS, of geëxpandeerd polystereen,wordt dan weer het meest gebruikt voor crepi. Het is net als PUR verkrijgbaar in plaatvorm of als spuitschuim. Zo is gespoten EPS bijvoorbeeld een valabel alternatief voor gespoten PUR.

 

Voor- en nadelen van XPS en EPS

Zowel EPS als XPS hebben een betere isolatiewaarde dan minerale wollen, maar een lagere waarde dan PUR en PIR. Deze lagere isolatiewaarde kan je compenseren door een dikkere laag te voorzien. Bovendien blijft de isolatiewaarde constant bij XPS en EPS, terwijl ze in het geval van PUR en PIR afneemt met de jaren. Bovendien worden XPS en EPS ook gekenmerkt door een hoge drukweerstand en een bijzonder lage vochtopname.

 

Ben je op zoek naar gepaste alternatieven voor PUR en PIR? Wij beschikken over een ruime voorraad XPS en EPS en kunnen je bovendien een deskundige uitleg geven over de toepassingsmogelijkheden. Kom langs in onze winkel of neem vandaag nog contact met ons op!

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.