3 budgetvriendelijke maatregelen om aan de EPB-eisen te voldoen

Gepubliceerd: 01-09-2017 14:22

Wie bouwt in Vlaanderen moet voldoen aan de energienormen of EPB-eisen. Die worden elk jaar iets strenger, waardoor de uitdaging voor architecten en aannemers om met budgetvriendelijke oplossingen voor de dag te komen groter wordt. Wij lichten drie betaalbare maatregelen toe om aan de EPB-normen te voldoen.

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. De EPB omvat een lijst van normen waaraan elke nieuwbouwwoning (en renovatieproject) moet voldoen. Deze EPB-eisen hangen af van:

  • de bestemming van het gebouw (wonen, winkels, sporthal, …)
  • de aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, ingrijpende energetische renovatie, functiewijziging, …)
  • het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of de melding. Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn.

Om vandaag aan de energienormen te voldoen, zijn een aantal bouwtechnische maatregelen voorhanden. Wij lichten drie eenvoudige en budgetvriendelijke toe:

 

1) Plaats een zonneboiler

De installatiekost van een zonneboiler is relatief laag, maar de impact op de energieprestatie van de woning is meer dan behoorlijk. Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om water op te warmen. De zonne-energie wordt opgevangen via zonnecollectoren die op een plat of hellend dak worden geplaatst.

EPB-eisen: Zonneboiler

2) Installeer zonnepanelen

Ook al zijn de subsidies voor zonnepanelen de voorbije jaren flink afgenomen, het blijft een interessante investering. Zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit. Het rendement is meer dan behoorlijk – particulieren hebben de aanschaf en installatie meestal binnen de vijf jaar terugverdiend. Bovendien bestaan er tal van initiatieven tot groepsaankoop waardoor de prijs gedrukt wordt.

 

3) Bouw winddicht

Winddicht bouwen is een vereiste om de energieprestatie van een nieuwbouwwoning te maximaliseren. Zorg je voor een volledig luchtdichte schil rond de woning, dan is het warmteverlies binnenin minimaal. Meer over dit thema lees je in ons artikel ‘Luchtdicht bouwen: aandachtspunten voor de aannemer’

 

Wil je meer weten over de EPB-eisen en de energienormen voor nieuwbouwwoningen? Neem contact met ons op.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.