Hoe haal je het hoogste rendement uit vloerverwarming?

Gepubliceerd: 26-12-2018 13:46

Hoe haal je het hoogste rendement uit vloerverwarming? Dat doe je door je vloerverwarming te koppelen aan een warmtepomp en zonneboiler. Hieronder leggen we je alles uit.

Laat je zonneboiler het werk doen

De zonneboiler neemt overdag warmte op uit de zon en gaat die warmte bufferen in een vat met water. De mensen zijn vooral thuis in de ochtend- en avonduren en dan piekt de behoefte aan warmte. Op die ogenblikken zal de vloerverwarming rond dat warme watervat circuleren en er de warmte uithalen. Pas wanneer het vat geen warmte meer geeft, zal de gasketel of warmtepomp moeten bijspringen. Op warme dagen hebben mensen hun warmtepomp helemaal niet nodig. Zelfs een zonnige herfstdag levert temperaturen op tot 60° C op de daken. Voor de meeste woningen is de energie die een zonneboiler opwekt meer dan voldoende om het huis te verwarmen. Mensen met een zonneboiler hebben dan ook vaak geen stookkosten. Ze verwarmen hun woning met behulp van zonne-energie – tot op vandaag is die nog steeds gratis – afkomstig van de zonnecollectoren op het dak. Dus, hoe haal je het hoogste rendement uit vloerverwarming? Door het installeren van een zonneboiler.

Zonneboiler goedkope manier om energie op te slaan

De zonnecollectoren bevinden zich meestal op een dak of bijgebouw, garage of tuinhuis. De straling van de zon zorgt ervoor dat het water in de zonneboiler wordt opgewarmd, en die warmte wordt opgeslagen in het watervat. De grootte van het vat is afhankelijk van de behoeftes van het gezin. Hoe meer gezinsleden, hoe groter de energiebehoefte is, en hoe groter en zwaarder het vat. Dikwijls plaatsen bewoners het vat in de kelder, de stookkamer of technische ruimte. Zodra er een warmtevraag is, wordt de warmte uit het vat aangesproken. Hoe lang blijft zo’n vat water warm? Dat is afhankelijk van de grootte van het gezin en de behoeften. Als vier mensen na elkaar een douche nemen, zal de warmte uit het vat heel snel verdwijnen. Douchen vereist nu eenmaal heel wat energie. Maar zoals hierboven gezegd: de energie die je zonneboiler verstrekt, is in veel gevallen voldoende voor de vloerverwarming. 

Kortom, hoe haal je het hoogste rendement uit vloerverwarming?

Een zonneboiler installeren garandeert op dit ogenblik het hoogste rendement. Op het vlak van duurzaamheid en energie in een woning is een enorme evolutie gaande. De EPB-voorschriften komen grosso modo op het volgende neer: als je een woning volledig isoleert, krijg je veel punten. Beperk je je tot het leggen van veel zonnepanelen, dan krijg je ook veel punten. Dus ook als je overdrijft met één enkele maatregel, krijg je een hoge score. Maar dat is toch niet ideaal. Geruchten doen de ronde dat de overheid de voorschriften zal aanpassen in 2025. Afwachten dus wat de toekomst brengt. Een ding is zeker: verwarmingssystemen zijn en blijven in volle evolutie. Kunnen we je helpen met technisch advies? Neem dan zeker contact op met het team van Hermans-Vermeulen.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.