Wat is de beste isolatie voor houtskeletbouw?

Gepubliceerd: 13-01-2019 10:28

Op zoek naar de beste isolatie voor houtskeletbouw? De vinger leggen op dé beste isolatiemethode is niet mogelijk. Welke isolatie je kiest is immers afhankelijk van de opbouw van de houtskeletwoning. Hieronder lees je meer over de verschillende opties. 

Beste isolatie voor houtskeletbouw, zowel binnen als buiten

Laten we beginnen met het beschrijven van hét grote voordeel van houtskeletbouw: hout heeft op zichzelf al een hoge isolatiewaarde. Nog meer isolatie erbij is dus alleen maar positief én veroorzaakt een extra hoog rendement. Sommige houtskeletbouwers plaatsen een structuur en vullen die vervolgens op met isolatie. In dat geval kiezen ze vaak voor rockwool of glaswol. Deze vorm van isolatie is beter te manipuleren omdat je ze kan samendrukken. Andere houtskeletbouwers vullen de structuur binnen in de houtskeletwoning niet op, maar plaatsen een hard isolatieschild aan de buitenkant van de houtskeletbouw. In dat geval gebruiken ze vooral PIR en PUR-platen, net zoals in de klassieke bouw.

Isolatie bij CLP-bouw

Er bestaat ook nog zoiets als de duurdere CLP-bouw. CLP staat voor Cross Laminated Timber of kruislaaghout. De mannen die CLP bouwen werken met grote massieve muren die bestaan uit gevingerlaste meerlagige houtplaten met een gemiddeld dikte van 10 tot 14 cm. Die zijn dus sterk te vergelijken met traditioneel volle muren. Het grote voordeel van deze werkwijze? Dat je de muren geen verfbeurt hoeft te geven. Je kan ze gewoon bloot kan laten staan, want dat is net zo mooi. CLP-bouwers brengen het isolatieschild aan de buitenkant van de muur aan. Ze bouwen alles uiterst snel op, werken met houten vloerplaten, houten plafonds en dakstructuur. Een traditionele houtskeletbouwer zal een houtskelet bouwen, de ruimte opvullen, folie ertegen gooien, hier en daar nog een leiding erdoor steken. Niets van dit alles is nodig bij CLT. Daar wordt alles op voorhand computergestuurd gerealiseerd, de uitsparingen voor leidingen worden in de fabriekshal uitgefreesd. Het kleine aandachtspuntje hierbij? Dat de akoestische isolatie iets meer werk vraagt.

Meer vragen over isolatie?

Neem zeker contact op met het team van Hermans-Vermeulen. Zij geven je graag en deskundig advies.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.