Vezelwapening of chapenetten: wat is de beste keuze?

Gepubliceerd: 25-07-2018 12:27

Leg je zwevende chape? Dan is een chapenet of vezelwapening noodzakelijk. Zo bescherm je de chape tegen eventuele barsten en scheuren. Maar wat is precies het verschil tussen vezelwapening en een chapenet? En welke van de twee verdient je voorkeur? Je leest het in dit artikel.  

Wapening: een must bij zwevende chape 

Gewapende chape is cruciaal wanneer de chape niet direct in contact komt met de betonplaat. Dat is bijvoorbeeld het geval als er thermische of akoestische isolatie op de betonplaat wordt geplaatst, of wanneer er plastic onder de chape ligt. Ook als je vloerverwarming plaatst, kan de chape niet rechtstreeks op de betonplaat gegoten worden. In al deze gevallen spreken we dus van ‘zwevende chape’ en is wapening nodig. Die voorkomt barsten en scheuren. Ook als de chapelaag erg dun is, verdient gewapende chape de voorkeur. 

Twee opties voor gewapende chape: vezelwapening of chapenetten 

Om de chape te beschermen tegen scheuren, gebruikte men vroeger veelal stalen netten. Net als bij gewapend beton werden die in de chape verwerkt voor extra stevigheid. Tegenwoordig is er met vezelwapening echter een beter alternatief.  

De voordelen van vezelwapening 

Bij vezelwapening wordt de chape verrijkt met kunststofvezels (meestal van nylon, eventueel aangevuld met andere additieven). En dat biedt, naast de extra stevigheid, nog enkele andere voordelen: 

  • Er is minder aanmaakwater nodig. 
  • De chape is sneller droog. 
  • De chape is sneller beloopbaar. 
  • De wapening kan niet roesten (wat wel het geval is bij traditionele stalen netten). 

Gewapende chape bestellen? Bezoek Hermans-Vermeulen 

Wij beschikken over een ruim aanbod aan chapenetten en -vezels, net als alle toebehoren. Ook voor alle gespecialiseerde gereedschappen voor vloer- en tegelwerken ben je bij ons aan het juiste adres. 

Neem contact met ons op 

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.