3 grote fouten bij het plaatsen van gipsplaten

Gepubliceerd: 13-09-2018 14:40

Het plaatsen van gipsplaten is een relatief gemakkelijke methode om een ruimte af te werken. Omdat er geen zware apparatuur nodig is, nodigt het veel particulieren uit tot doe-het-zelf werk. Maar ook al gaat het om een relatief gemakkelijk werkje, vaak pakken de mensen het verkeerd aan. Hieronder geven we wat uitleg bij de drie meest voorkomende fouten bij het plaatsen van gipsplaten.

Waarom worden gipsplaten gebruikt?

Gipsplaten worden vooral gebruikt om ruimtes te creëren of ruimtes af te werken op een vlotte en relatief gemakkelijke manier. Met gipsplaten kun je inderdaad heel eenvoudig een decoratieve muur maken zonder dat je daarvoor je muren hoeft te bezetten. Afhankelijk van de ondergrond kun je een plaat gewoon tegen de muur plaatsen. Is je muur mooi vlak, dan lijm je er in een mum van tijd een plaat tegenaan met behulp van een soort mortel. Is de muur wat grover, dan kun je met houten, aluminium of verzinkte profielen werken om de verschillen op te vangen. De gipsplaten monteer je dan op die profielen.

Vermijd volgende fouten bij het plaatsen van gipsplaten

  1. Gebruik de juiste dikte

Vaak werken mensen met een verkeerde dikte van gipsplaat, en dan hebben we het vooral over een te dunne gipsplaat. De meest gebruikte gipsplaten zijn 12,5 mm dik. Om financiële redenen grijpen klanten echter vaak naar een te dunne plaat van 9 mm. Maar hoe dunner de plaat, hoe vlugger die beschadigd geraakt en hoe minder stevig die is. Om kwaliteitsvol werk af te leveren is een plaatdikte van minimaal 12,5 mm nodig.

  1. Slechte afwerking

Het gebeurt dat particulieren de voegen waar de platen tegen elkaar komen niet op de juiste manier opvullen of afwerken. Dat is nochtans nodig om een mooi egale muur te verkrijgen. En er is pas sprake van een egale muur als je niet ziet waar de naden zich bevinden. Om de voegen onzichtbaar te maken bestaan er heel wat middelen en methodes. Belangrijk hierbij is uiteraard de handigheid van de persoon die de werken uitvoert, dat talent is trouwens altijd belangrijk zodra we het over afwerking hebben. Je hoort de naden af te plakken of af te tapen met pleisterweefsel of pleistertape. Vervolgens overpleister je die tape met een afwerklaag, de finisher, zodat dat je één mooie egale vlakke plaat krijgt.

  1. Geen rekening houden met vocht

Vooral in een nieuwbouw gaat men een ruimte te vlug bepleisteren of beschilderen, of zet men gipsplaten tegen een muur aan nog voordat de muur echt droog is. Dat kan leiden tot schimmelvorming die later zelfs door de bepleistering, verf en gipsplaat zichtbaar wordt. Geef elke muur de tijd om zo droog mogelijk te worden voordat je die behandelt met pleister of verf of voordat je er een gipsplaat tegen bevestigt.

Meer informatie nodig?

Neem zeker contact op met het team van Hermans-Vermeulen. We beantwoorden je vraag graag.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.