Alles wat je moet weten over het s-peil

Gepubliceerd: 25-04-2018 14:29

Het K-peil is dood en begraven. Vanaf 2018 spreken we enkel nog over het S-peil. Maar waarom is eigenlijk? En waarin verschilt het S-peil van het K-peil? Je komt er alles over te weten in dit artikel.

 

Het S-peil of de ‘schil-peil’ is een parameter die alle factoren van de gebouwschil evalueert. Zowel de energiewinsten als -verliezen worden in rekening gebracht. Het S-peil bepaalt met andere woorden hoeveel energie een woning of appartement zal nodig hebben om de temperatuur op peil te houden.

 

Het belang van luchtdichtheid en vormefficiëntie

Vooral de luchtdichtheid, de verhouding glas-vloeroppervlakte en de vormefficiëntie zijn cruciale parameters voor het behalen van een laag S-peil. Zo moet elke woning standaard een luchtdichtheidstest laten uitvoeren.

 

Andere factoren die het S-peil beïnvloeden zijn:

 

  • de isolatie van de schildelen
  • de luchtdichtheid van het gebouw
  • invloed van de bouwknopen
  • impact van zonnewinsten
  • de grootte, oriëntatie en type beglazing
  • aanwezigheid van schaduwelementen in de buurt van het gebouw
  • aanwezigheid van thermische massa

 

De S-peileis anno 2018

Wooneenheden met een vergunningsaanvraag of melding vanaf 1 januari 2018 moeten voldoen aan S31. Bouwaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten aan S28 voldoen. Het S-peil geldt enkel voor nieuwbouwaanvragen, niet voor renovaties.

 

Bouwheer en architect kunnen vrij bepalen hoe zij S31 zullen realiseren. Wens je grotere glaspartijen? Dat is mogelijk, maar dan zul je elders energie-efficiënte maatregelen moeten nemen om het verlies te compenseren.

 

Het S-peil wordt berekend door de EPB-verslaggever.

 

Wil je meer informatie over het S-peil? Vraag raad aan onze experten

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.