Gevel isoleren en toch een mooi strak resultaat?

Gepubliceerd: 26-01-2019 10:29

Wie op zoek is naar een mooi ogende strakke gevel die ook goed geïsoleerd is, hoeft niet lang te zoeken. Er zijn twee standaard mogelijkheden. In beide gevallen blijven isoleren, draagstructuur en platen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze tip? Gebruik afstandsschroeven om het lattenwerk vast te maken. Want dat is met stip de beste keuze.

Isoleren gebeurt in twee stappen

Het isoleren van een gevel gebeurt altijd in twee stappen. Vroeger werd een buitenmuur vooral geïsoleerd door er een houten kaderwerk tegenaan te slaan en de ruimte op te vullen met isolatie. Nu stapt men een beetje van die werkwijze af. In de plaats daarvan bevestigt men een doorlopend isolatieschild tegen de buitengevel en gebruikt men afstandsschroeven om het lattenwerk vast te maken. Op die manier creëer je ook wat afstand tussen isolatie en muur.

Isolatie tegen de muur

Eerst bevestig je de isolatie tegen de muur, vervolgens plaats je daar het lattenwerk tegen. Dat kan op twee manieren. Ofwel plaats je het lattenwerk rechtstreeks tegen de isolatie, ofwel maak je gebruik van een afstandsschroef. In dat geval creëer je ruimte tussen het houten kader en de isolatie. Dat is veruit de beste manier van werken, want zo slaag je erin de gevel perfect af te lijnen op de dimensie waar hij moet komen. Die extra ruimte is trouwens absoluut nodig voor de o zo nodige ventilatie. Ventilatie verkrijg je door minimaal één keer verticaal lattenwerk te plaatsen. De dikte van het hout zorgt er dan automatisch voor dat er kan worden geventileerd.

Voordeel van afstandsschroeven om lattenwerk vast te maken

Het gebruik van afstandsschroeven heeft trouwens nog een ander voordeel, ze houden het hout op zijn plaats. Stel dat de isolatie na een aantal jaar een beetje begint te trekken en wat krimpt. Dan kan het gebeuren dat de constructie begint te trillen en de isolatie loskomt. Ook hier is voorkomen beter dan genezen. Wie bouwt, anticipeert dus het best op het eventuele krimpen van de isolatie en gebruikt afstandsschroeven om het lattenwerk vast te maken.

Mooi resultaat

In het doorlopende isolatieschild kiest men vaak voor een klassieke muurisolatie zoals harde PIR- of PUR-platen. Ook een powerwall is een zeer goed optie. Eigenlijk is die zelfs de enige juiste keuze omwille van zijn brandwerende kenmerken. Helaas zorgt het hoge prijskaartje ervoor dat die niet zo dikwijls wordt geïnstalleerd. Het isoleren van een gevel levert in elke geval wel een mooi resultaat op. De isolatieplaten worden verlijmd en leveren over het algemeen een mooie strakke gevel op. Je ziet totaal niet dat er platen tegen elkaar staan en hoe die platen bevestigd zijn.

Heb je nog meer vragen?

Kunne we je helpen? Neem dan zeker contact op met ons team. We geven je graag deskundig advies.

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.