Gewapende chape: een tovermiddel om barsten te voorkomen?

Gepubliceerd: 05-05-2018 12:10

Gewapende chape is voordelig voor elke vloer, maar pas echt noodzakelijk wanneer de chape niet-hechtend, bijvoorbeeld bovenop een plastic folie, wordt gelegd. De wapening beschermt de chape dan namelijk tegen barsten. En ook in combinatie met vloerverwarming is gewapende chape aangewezen. In dit artikel leggen we uit waarom. 

 

Wat is gewapende chape? 

Het principe van gewapende chape is vergelijkbaar met gewapend beton. Men plaatst een wapening, meestal netten van ijzerdraad, maar ook kunststofvezels zijn mogelijk. In dat geval mengt men fijne nylon vezels, eventueel met toevoeging van bepaalde additieven, in de chape.  

 

Waarom kiezen voor gewapende chape?  

Een wapening is noodzakelijk wanneer de chape niet direct in contact komt met de betonplaat (men spreekt van ‘zwevende chape’). Dat is het geval wanneer er thermische of akoestische isolatie of plastic onder de chape ligt. Ook bij vloerverwarming (en zeker bij een nat systeem) is gewapende chape noodzakelijk. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de chape tijdens het droogproces gaat barsten. 

 

De voordelen van vezelgewapende dekvloeren 

We haalden net al even chapebewapening door middel van kunststofvezels aan. Niet alleen beperkt dit chapetype de kans op krimpscheuren, er is ook minder aanmaakwater nodig, waardoor de chape veel sterker is. Bovendien is de chapelaag sneller beloopbaar omdat hij minder lang moet uitharden. Vezelwapening is aanbevolen als je natuursteen gebruikt als vloerafwerking. Traditionele wapening kan immers na verloop van tijd roesten en sporen nalaten in de natuursteen. 

 

Gewapende chape bestellen? Bezoek Hermans-Vermeulen 

Wij beschikken over een ruim aanbod aan chapenetten en -vezels, net als alle toebehoren. Ook voor alle gespecialiseerde gereedschappen voor vloer- en tegelwerken ben je bij ons aan het juiste adres. 

 

Neem contact met ons op. 

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.