Dit is het beste ventilatiesysteem voor badkamers

Gepubliceerd: 05-06-2018 12:15

De badkamer is een typische natte ruimte waar extra aandacht voor ventilatie zeker op zijn plaats is. Met een ventilatiesysteem D voorkom je vochtproblemen in heel de woning, dus ook in de badkamer. Maar ook andere oplossingen zijn mogelijk. We zetten ze hier op een rij.  

 

Wat is een D-ventilatiesysteem? 

Het beste ventilatiesysteem voor badkamers (en bij uitbreiding voor alle kamers van een nieuwbouwwoning) is het ventilatiesysteem D. De luchtinstroom en -uitstroom worden mechanisch geregeld. De vochtbalans in de badkamer is hierdoor relatief stabiel. Bovendien wordt de toegevoerde lucht permanent gefilterd.  

 

D-ventilatie is een centraal systeem dat de vochtregeling in heel de woning regelt. Het werkt met een buizensysteem dat verwerkt wordt in de muren, waardoor het vooral aangewezen is bij nieuw- of aanbouw en grondige renovaties. Mechanische ventilatie die ook nog eens warmte recupereert, noemen we D+-ventilatie. De aangevoerde lucht wordt eerst opgewarmd met de restwarmte van de afgevoerde lucht. En zo bespaar je op je energierekening. 

 

Badkamerventilatoren: een goed en betaalbaar alternatief 

In nieuwbouwwoningen gaat niets boven een D-ventilatiesysteem. Maar voor bestaande woningen met vochtproblemen in de badkamer bestaan er gelukkig ook andere oplossingen. Badkamerventilatoren kunnen zowel handmatig als automatisch gestuurd worden. Er zijn drie uitvoeringen beschikbaar:   

 

  • Opbouwventilator: de goedkoopste en makkelijkste oplossing. Alles wat je nodig hebt, is een stopcontact en een opening naar buiten via het dak of de muren. Kies je voor een model met een vocht- of bewegingssensor, dan gebeurt de ventilatie volledig automatisch. 
  • Buisventilator: geschikt voor kleine badkamers. De ventilator wordt in de afvoerbuis geplaatst. 
  • Kanaalventilatoren: kunnen tussen twee afvoerbuizen geplaatst worden. Dit is geschikt voor langere kanaalafstanden. Ze zijn niet zichtbaar en de geluidshinder blijft beperkt omdat de ventilator zelf op een andere plaats is gemonteerd. 

 

Wij raden voor ventilatie in de badkamer steevast Svara van Vent Axia aan, een app-gestuurde automatische ventilator met drie snelheden.  

 

Meer weten over onze oplossingen voor badkamers? Neem contact op met onze experts 

Van vrijdag 24/12/2021 t.e.m. zaterdag 8/01/2022 zijn wij gesloten.